Klauzula CV po RODO w 2020 roku

Chociaż RODO weszło do naszej świadomości w 2018 roku to nadal wiele osób nie ma pojęcia jaką w związku z tym klauzulę powinno się mieć dołączoną do dokumentów. Jeśli nadal w waszej stopce znajduje się dopisek, który zahacza o ustalenia z 1997 roku – proponujemy ją szybko zmienić. Teoretycznie nic złego nie powinno się stać w związku z niezamieszczeniem klauzuli czy jej nieobecnością. Praktycznie – pracodawca może nigdy nie otworzyć naszego CV i nie rozpatrzy naszej kandydatury.

Dlatego poprawną klauzulę lepiej mieć, niż jej nie mieć. Przedstawimy uniwersalne rozwiązania. Nie działają one w jednym przypadku. Jakim?

Klauzula do CV 2020

Warto sobie zdać sprawę, że od kiedy w 2018 roku weszła w życie „Ustawa o ochronie danych osobowych” to wiele rzeczy wygląda inaczej, niż kiedyś. Również przetwarzanie danych z dokumentów, które komuś przesyłamy, dozwolone jest na innych zasadach niż kiedyś.
Jeśli wyrażacie zgodę na taką kolej rzeczy – musicie mieć o tym informacje w swoim dokumencie.

Jak brzmi obecnie klauzula do CV po RODO w 2020 roku? Ano tak:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez (nazwa firmy) w celu prowadzenia rekrutacji na aplikowane przeze mnie stanowisko.

Możecie również pójść o krok dalej i wpisać do klauzuli rozbudowaną wersję klauzuli, która zawiera uzasadnienie i odniesienie do konkretnego dokumentu:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji (zgodnie z ustawą z dnia 10 maja 2018 roku o ochronie danych osobowych (Dz. Ustaw z 2018, poz. 1000) oraz zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO).

Jeśli macie ochotę, aby wasze dane były używane w przyszłych rekrutacjach wystarczy zawrzeć podany dopisek:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w zakresie przyszłych procesów rekrutacyjnych.

Kiedy inna klauzula?

Wtedy, kiedy pracodawca wymaga swojej własnej klauzuli w twoim dokumencie. Nie wykorzystanie jej będzie rozumiane jako nie wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych. Może również przyczynić się do tego, że nasze CV nigdy nie zostanie otwarte. A jeśli jednak zostanie – możemy zostać przekreśleni za niedostosowanie się do zasad, które określone zostały w ogłoszeniu o pracę.